More France... and a nice german-style lunch

Yes, diving with the dive centre "Ile d'or" in Dromant near St. Raphel at France's Cote d'azur is nice.
Even though, it doesn't exactly help me to perfect my french to stay with a diving centre owned and run by mostly germans, it feels quite nice to understand everything perfectly the people are telling you - though, under water there's usually not much talk anyway :)

Apart from that, I'm practicing and optimising my french, which is, when talking still quite broken as many times I miss the right words - I have to learn quite a bit of vacabulary.

Today, I'll prepare a lunch in the style of my mother's kitchen for Rene and Mado - a simple dish, but traditional, and not the easiet one to get done. The hard thing with "Mehlknödel" is to get the dough in exactly the right consistence, make the water boiling exactly right (not too much bubbling, but hot enough for the dough to rinse immediately when entering the water), and put the dough into the water exactly the right way - all this decides if you get nice pieces, about the size of half a palm, or if the dough explodes into many small pieces. It will still be eatable and tasty, anyway, but making it right is my goal :)

I'm too lazy to translate now, so I deliberately publish the text of my mother's recipe here, for those who want to try:



Mehlknödel mit Speck-Rahm-Soße
(2 - 3 Pers. oder evtl. Rest in der Pfanne braten)

3 Eier
150 g Mehl
1 kl. Tasse Milch (oder Wasser; *mit Sprudel werden die Knödel zart)
1 Pr. Salz

zusammen verrühren, der Teig soll nicht zu dünn sein – evtl. etwas Mehl dazu –
dann etwas stehen lassen, damit das Mehl sich bindet.

Ein Topf mit Salzwasser zum Kochen bringen, mit einem Eßlöffel kleine Mengen in das heiße Wasser tun – sieden lassen, bis die Knödel oben schwimmen, dann abschöpfen –
vorher mit nur einem oder zwei Eßlöffel Teig probieren, ob die Masse hält.
wenn die Knödel auseinanderfallen, noch etwas Mehl dazu.


Dörrfleisch in kleine Würfel schneiden und in der Pfanne mit wenig Öl hell ausbraten

Brot in kleine Würfel schneiden und zu dem Dörrfleisch in die Pfanne geben und fertig
braten lassen.
Aus der Pfanne nehmen und darin etwas Sahne, saure Sahne oder Schmand erhitzen,
mit wenig Salz oder Fondor und Muskat würzen und zu den Knödeln servieren.

Dazu paßt: grüner Salat
eingewecktes Obst,
Apfelkompott