More France... and a nice german-style lunch
Verfasst von henning am Di, 2008-09-16 13:09
Yes, diving with the dive centre "Ile d'or" in Dromant near St. Raphel at France's Cote d'azur is nice.
Even though, it doesn't exactly help me to perfect my french to stay with a diving centre owned and run by mostly germans, it feels quite nice to understand everything perfectly the people are telling you - though, under water there's usually not much talk anyway :)
Apart from that, I'm practicing and optimising my french, which is, when talking still quite broken as many times I miss the right words - I have to learn quite a bit of vacabulary.
Today, I'll prepare a lunch in the style of my mother's kitchen for Rene and Mado - a simple dish, but traditional, and not the easiet one to get done. The hard thing with "Mehlknödel" is to get the dough in exactly the right consistence, make the water boiling exactly right (not too much bubbling, but hot enough for the dough to rinse immediately when entering the water), and put the dough into the water exactly the right way - all this decides if you get nice pieces, about the size of half a palm, or if the dough explodes into many small pieces. It will still be eatable and tasty, anyway, but making it right is my goal :)
I'm too lazy to translate now, so I deliberately publish the text of my mother's recipe here, for those who want to try:
Mehlknödel mit Speck-Rahm-Soße
(2 - 3 Pers. oder evtl. Rest in der Pfanne braten)
3 Eier
150 g Mehl
1 kl. Tasse Milch (oder Wasser; *mit Sprudel werden die Knödel zart)
1 Pr. Salz
zusammen verrühren, der Teig soll nicht zu dünn sein – evtl. etwas Mehl dazu –
dann etwas stehen lassen, damit das Mehl sich bindet.
Ein Topf mit Salzwasser zum Kochen bringen, mit einem Eßlöffel kleine Mengen in das heiße Wasser tun – sieden lassen, bis die Knödel oben schwimmen, dann abschöpfen –
vorher mit nur einem oder zwei Eßlöffel Teig probieren, ob die Masse hält.
wenn die Knödel auseinanderfallen, noch etwas Mehl dazu.
Dörrfleisch in kleine Würfel schneiden und in der Pfanne mit wenig Öl hell ausbraten
Brot in kleine Würfel schneiden und zu dem Dörrfleisch in die Pfanne geben und fertig
braten lassen.
Aus der Pfanne nehmen und darin etwas Sahne, saure Sahne oder Schmand erhitzen,
mit wenig Salz oder Fondor und Muskat würzen und zu den Knödeln servieren.
Dazu paßt: grüner Salat
eingewecktes Obst,
Apfelkompott
Even though, it doesn't exactly help me to perfect my french to stay with a diving centre owned and run by mostly germans, it feels quite nice to understand everything perfectly the people are telling you - though, under water there's usually not much talk anyway :)
Apart from that, I'm practicing and optimising my french, which is, when talking still quite broken as many times I miss the right words - I have to learn quite a bit of vacabulary.
Today, I'll prepare a lunch in the style of my mother's kitchen for Rene and Mado - a simple dish, but traditional, and not the easiet one to get done. The hard thing with "Mehlknödel" is to get the dough in exactly the right consistence, make the water boiling exactly right (not too much bubbling, but hot enough for the dough to rinse immediately when entering the water), and put the dough into the water exactly the right way - all this decides if you get nice pieces, about the size of half a palm, or if the dough explodes into many small pieces. It will still be eatable and tasty, anyway, but making it right is my goal :)
I'm too lazy to translate now, so I deliberately publish the text of my mother's recipe here, for those who want to try:
Mehlknödel mit Speck-Rahm-Soße
(2 - 3 Pers. oder evtl. Rest in der Pfanne braten)
3 Eier
150 g Mehl
1 kl. Tasse Milch (oder Wasser; *mit Sprudel werden die Knödel zart)
1 Pr. Salz
zusammen verrühren, der Teig soll nicht zu dünn sein – evtl. etwas Mehl dazu –
dann etwas stehen lassen, damit das Mehl sich bindet.
Ein Topf mit Salzwasser zum Kochen bringen, mit einem Eßlöffel kleine Mengen in das heiße Wasser tun – sieden lassen, bis die Knödel oben schwimmen, dann abschöpfen –
vorher mit nur einem oder zwei Eßlöffel Teig probieren, ob die Masse hält.
wenn die Knödel auseinanderfallen, noch etwas Mehl dazu.
Dörrfleisch in kleine Würfel schneiden und in der Pfanne mit wenig Öl hell ausbraten
Brot in kleine Würfel schneiden und zu dem Dörrfleisch in die Pfanne geben und fertig
braten lassen.
Aus der Pfanne nehmen und darin etwas Sahne, saure Sahne oder Schmand erhitzen,
mit wenig Salz oder Fondor und Muskat würzen und zu den Knödeln servieren.
Dazu paßt: grüner Salat
eingewecktes Obst,
Apfelkompott
- henning's blog
- Anmelden um Kommentare zu schreiben
- 1305 Aufrufe
Neueste Blogeinträge
- Kobo Reader - Schnelltest
- Samsung Galaxy Tab - erste Eindrücke
- Running Redmine issue tracker on Apache Tomcat
- Recover an encrypted-lvm-root system from broken boot partition
- What I like about different programming languages
- Glassfish Webspace Server
- N810 - erste Erfahrungen
- JFormdesigner: Umbenennen einer Klasse
- Blogfaul, Community Comparison, Virtualisierung und die Wolke, Java-OpenOffice
- Oracle auf Shopping Tour
- henningsprang: @uniwave solange Samsung es nicht hinbekommt, den Datenspeicher wieder per USB Mass Storage anzubinden sind die irrelevant für mich.
- henningsprang: @lenovo all running windows, no Android?
- henningsprang: RT @thomasfuchs The sweet sound of chainsaws in the morning.
- henningsprang: @gethash positiv denken! Solange Du schöne Musik lauschst musst Du nicht mit inkompetentem Mitarbeiter sprechen der Dir Handbuch vorliest!
- henningsprang: @HolgerSchmidt gibt es eine sinnvolle Definition von Cloud Computing anhand derer man solche Daten sauber erheben kann?